Prawdziwa tortilla española jak z baru tapas

Prawdziwa tortilla española jak z baru tapas

9 sierpnia 2019 1 przez Adrenaline

Prawdziwa tortilla española  jest jednym z najpopularniejszych dań na Półwyspie Iberyjskim. Spożywana na śniadanie, jako przekąska w czasie sjesty, na ciepło, na zimno, solo albo w kanapce.

NIEJEDNA JEST TORTILLA

Tortilla española nie jest wcale „wariacją” na temat tortilli meksykańskiej, choć wiele kulinarnych blogów uparcie tak twierdzi. Tortilla to po prostu naleśnik, a jego odmian jest mnóstwo. Jest więc wspomniany naleśnik z Meksyku, który najbardziej kojarzy się nam chyba z… tureckim kebabem. Jest tortilla francesa, czyli zwykły jajeczny omlet po francusku. No i jest wreszcie tortilla española, nazywana także tortilla de patatas lub tortilla de papas, czyli naleśnik z ziemniaków.  Zwyczajowo owe nazwy używane są w Ameryce Południowej, dla odróżnienia od placka z Meksyku. Ale w Hiszpanii wystarczy samo tortilla.

Tortilla powstała przypadkiem, jak sporo innych dań z wielu zakątków świata. Trochę przypadkiem, trochę z  niedostatku i biedy.  Podczas oblężenia Bilbao w 1835 roku przez zwolenników Carlosa, w wojskowych spiżarniach zostały tylko jajka, ziemniaki i cebula. I właśnie wtedy usmażono pierwszą tortillę.

REKLAMA

Odmian tortilli jest tyle, ile hiszpańskich gospodyń domowych. Do Tortilli dodaje się szynkę serrano (tortilla de jamon), pomidory (tortilla de tomates) albo grzyby (tortilla de setas). Ulubionym daniem Sancho Pansy, giermka Don Quijote de la Mancha, była tortilla chłopska z obsmażanym boczkiem.

Jednym zdaniem, do tortilli każdy może dodać to, na co ma ochotę. My skupimy się na tradycyjnej odmianie, bez wymyślnych dodatków.

SKŁADNIKI TORTILLA ESPAÑOLA

  • 500g ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 5 dużych jajek
  • sól, pieprz

JAK PRZYGOTOWAĆ TORTILLA ESPAÑOLA

1. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki o grubości 2-3 mm, przecinamy na połówki. Najlepsze będą twarde, soczyste ziemniaki. Cebulę po obraniu kroimy w drobną kostkę. Najlepsza będzie zwykła biała cebula, ale można użyć także cebulę czerwoną.

prawdziwa tortilla espanola

2. Na patelni (wysokiej) rozgrzewamy oliwę na średnim gazie lub średniej mocy kuchenki indukcyjnej. Uważajcie, aby oliwa nie zaczęła się przypalać – wydzielają się wtedy szkodliwe substancje, a smak tortilli może odbiegać od Waszych oczekiwań… Na średnio rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone ziemniaki i cebulę. Smażymy na niewielkim ogniu kilka minut regularnie przerzucając zawartość drewnianą packą. Ziemniaki powinny być miękkie w środku, ale nie rozpadać się na kawałki. Nie należy ich usmażyć do końca – to tak, jakbyście gotowali makaron al dente.

prawdziwa tortilla espanola

3. Podsmażone ziemniaki z cebulą odstawiamy do wystygnięcia. Można wykorzystać metalowy garnek albo miskę – metal odbiera ciepło zdecydowanie szybciej, niż pojemnik z tworzywa sztucznego. Ziemniaki z cebulą nie muszą całkowicie wystygnąć, ale muszą być wystarczająco chłodne, aby nie ściąć białka przed wrzuceniem na patelnię.

jak przygotować tortille

4. Jajka dokładnie rozbijamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy z przestygniętymi ziemniakami z cebulą i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Grubość tortilli powinna wynosić 2-3 centymetry. Tortillę należy smażyć na niewielkim ogniu, aby nie ryzykować przypalenia spodniej warstwy.

5. Po 5-7 minutach, kiedy placek jest ścięty, przekładamy placek na drugą stronę. W tym celu najwygodniej przykryć tortillę talerzem, odwrócić patelnię do góry nogami a następnie zsunąć tortillę ponownie, ale już odwrotną stroną.  Oczywiście im mniejsza patelnia, tym łatwiej. Tyle, że zamiast jednej dużej usmażycie kilka mniejszych placków.

jak przygotować hiszpanską toertille

6. Druga strona tortilli powinna smażyć się około 5 minut. Po tym czasie danie jest gotowe! Hiszpanie podają tortillę w trójkątach lub pokrojoną w małe kostki nabite wykałaczkami. Tortilla jest doskonała także na zimno – albo sama, albo w kanapce z sosem majonezowym, ale najważniejsze, że będzie to Wasza prawdziwa tortilla española!

tortilla espanola

¡buen provecho!


ZOBACZ TAKŻE: