HALLOUMI. CYPRYJSKIE BIAŁE ZŁOTO

HALLOUMI. CYPRYJSKIE BIAŁE ZŁOTO

Jeśli za nic w świecie nie możecie znaleźć powodu, żeby polecieć na Cypr, spróbujcie tego. Halloumi to wyjątkowo specyficzny i w 100% cypryjski ser, który sprawi, że wyspa Afrodyty od tej pory będzie się Wam kojarzyć nie tylko z plażą i gorącą bryzą, ale także – a może nawet przede wszystkim – z małą, trzeszczącą w zębach białą kostką.

Halloumi jest wytwarzany tradycyjnymi metodami, w jego skład wchodzi mleko owcze lub mieszanka owczego, koziego i krowiego. Czasem producenci dodają zioła, dlatego wariantów smakowych halloumi jest tyle, ile pomysłów. Niezależnie od składu, dobry ser halloumi powinien być średnio twardy i super elastyczny. Ale nie to jest jego największą zaletą. Otóż halloumi charakteryzuje się bardzo wysoką temperaturą topnienia, wiec doskonale nadaje się do smażenia lub grillowania (nie mylić absolutnie z greckim saganaki, któremu dużo bliżej do czeskiego vyprazanego syra!).

Nie oszukujmy się, halloumi nie jest daniem dla prowadzących dietę fit&healthy, choć w rozsądnych ilościach dostarczy przede wszystkim ogromne ilości białka. W 100 gramach sera (dwa średniej grubości plastry) znajduje się około 20g właśnie białka, ale też 25g tłuszczu. No i najgorsze – takie dwa plastry to aż 300 kcal. Dlaczego zawsze to, co dobre, musi być tak kaloryczne?

Cypryjczycy nie bardzo przejmują się tyli liczbami, bo przeciętny mieszkaniec wyspy statystycznie, rocznie pochłania około 8 kilogramów tego białego złota. Tyle, że Cypryjczycy mają dobrą wymówkę, bo pożerają też tony zdrowych ryb, warzyw i owoców morza.

Ser halloumi można kupić także w Polsce. Staje się coraz bardziej popularny, choć wciąż nie jest ogólnodostępny. Polecam sprawdzenie „greckich tygodni” w znanych sieciach marketów. Halloumi zazwyczaj jest tam jednym z głównych produktów, choć Cypryjczycy za „grecki tydzień” mogliby się obrazić. Bo halloumi jest skarbem cypryjskim.

Wróćmy do kuchni. Wspomniana wcześniej wysoka temperatura topnienia sprawia, że ser pokrojony w plastry o grubości 0.5 – 1 cm doskonale się zarumieni, ale nie rozpłynie na patelni albo ruszcie. Magia smażenia halloumi polega na tym, że przypieczony oddaje zupełnie inny, nowy smak. Smak, który trudno opisać, bo tak smakuje wyłącznie zarumieniony halloumi.

Podsmażone lub zgrillowane plastry są idealnym dodatkiem do sałatek, składnikiem pity (na Cyprze jedną z najpopularniejszych przekąsek jest hallouimi pita), doskonale nadaja się także do poskubania, jako akompaniament do wieczornej lampki wina (wiem, fit&healthy…).

Najpopularniejsze zastosowanie grillowanego sera halloumi:

  • sałatka z warzywami
  • pita (warzywna lub mięsna z kurczakiem)
  • szaszłyki (grillowane łącznie z mięsem i warzywami)
  • podawany z sosami bezpośrednio z grilla lub patelni
  • domowe burgery (zamiast tradycyjnego sera, krojony i smażony w cieńszych plastrach
  • grillowane kanapki z halloumi, kurczakiem i warzywami, czosnkiem i pastą oliwkową